Pre 13 i više godina  UVRA se prvi put pojavila u nekom od medija, konkretno u NOVOSADSKOM DNEVNOM LISTU  DNEVNIK.

i posle 13 godina tekst je samo malo izgubio u svojoj aktuelnosti

 

BEZ POREZNIKA NI KOD LEKARA

14.05.2007. D. VUJOŠEVIĆ (DNEVNIK)

 

 

KAD ADMINISTRACIJA UMEŠA SVOJE PRSTE


Razvoj malog i srednjeg biznisa kod nas svi podržavaju, a državni organi na velika zvona objavljuju svaki propis i olakšicu koja treba da pomogne razvoju ovih delatosti.

Međutim, administrativni propisi mogu često da izazovu sasvim suprotan efekta. A baš to se nedavno dogodilo.

Poreska uprava Srbije je početkom marta prosledila novo uputstvo o izdavanju uverenje o tome da je obveznik izmirio svoje obaveze.

A ovaj akt znatno je iskomplikovao izdavanje uverenja. Posledica je da su mnogi biznismeni, a ima ih na hiljade, ostali bez uverenja ili su na njega čekali više sedmica. Zato nisu mogli da učestvuju na tenderima. Drugi veliki problem nastao je jer su ova uverenja neophodna uz drugu dokumentaciju kada se traži viza i za preduzetnika i članove njegove porodica.

Posledice su da su mnoga službena putovanja otkazana a mnogo deca iz istih razloga nije otutovalo na ekskurzije van zemlje iako su roditelji uplatili arnžman pre famoznog uputstva. Još je teže bilo preduzetnicima koji je trebalo da overe zdravstvenu knjižicu za sebe ili člana porodice, jer ni to nisu mogli da obave bez uverenja. Na ovaj papir u proseku se čeka dve nedelje kada je sve u redu, a stranke se plaše da će se i ovako predug rok još produžiti na leto, kada počne sezona odmora u filijalama poreske uprave.

Mnogo će na ovo reći da im tako i treba kada nisu platili porez. Međutim, ovaj problem uglavnom je zakačio one koji su obaveze izmirili. A predstavnici UVRE -Udruženja vojvođanskih računovodstvenih agencija, Udruženja trgovaca Pokrajine i Novog Sada posetilu su početkom ove sedmice “Dnevnik” da objasne teškoće koje im je pomenuto uputstvo donelo.

 

U suštini 5 odsto obveznika nije platilo porez, to su oni koji uglavnom i ne ispunjavaju svoje obaveze. Oni to dobro znaju i kada ne dobiju potvrdu ispune svoje obaveze. Međutim, kod 95 odsto obveznika radi se o greškama poreznika - objašnjava Jovan Beara iz UVRE, i sam vlasnik jedne od računovodstvenih agencija. - One se teško ispravljaju, a kada tražimo od poreznika da proces ubrzaju jer se radi o nekom od pomenutih slučajeva oni izdaju rešenje o neaktivnosti stranke i tako nam vezuju ruke. Stigli smo dotle da kada je u pitanju mala svota, od nekoliko hiljada dinara, savetujemo stranku da to plati iako je obavezu ispunila, jer će joj to omogućiti da nastavi s radom i privatno, bez većih problema. Teškoće nastaju kod je obaveza veća. Ponegde se dešavalo da je greškom pomeren zarez, pa je obaveza sa 3.000 dinara porasla i na 30.000. U takvim slučajevima niko ne bi da izmiri obavezu, a mora sam da dokazuje da greška nije njegova.

  

PROPIS JE PROPIS

Predstavnici udruženja su o ovim teškoćama razgovarali sa poreznicima. Shvataju i oni o čemu se radi, ali propis, odnosno uputstvo se mora poštovati. Refenti koji u PU moraju da primene ovaj propis često se ponašaju bez imalo razumevanja, što stvari dodatno komplikuje. A u udruženjima smatraju da bi bilo najcelishodnije da poreznici utvrde obavezu, izdaju potrebno uverenje i otvore postupak oko dokazivanja spornog poreza.

Posebno kada se zna da je dosadašnja primena pokazala da su stranke kažnjavane zbog grešaka poreznika. 
Sa celim problemom upoznati su i u Poreskoj upravi Srbije i ukoro se očekuje da se i oni oglase.
 Kada je u pitanju PDV, sve dobro funkcioniše, a većina tih spornih starih poreskih obaveza i zaduženja odnosi se na nekadašnji porez na promet i na porez na plate.
- Kada smo malo više to pogledali, u 85 odsto slučajeva smo videli greške poreznika koji nisu knjižili obaveze koje su izmirene - objašnjava Lazar Srdanov iz Udruženja trgovaca. - A i sve greške banaka, kojih je oko 10 odsto, takođe su pripisane obveznicima.

Poseban problem postavljaju poreske obeveze iz 1998. i 1999. godine. Zakon jasno kaže da te obaveze zastarevaju za pet godina. Uz to, teškoće se javljaju i jer su pojedini opštinski poreski centri, poput Sremske Mitrovice, ili knjižili pojedine poreske obaveze, a drugi, kao Novi Sad - nisu. Sada teret dokazivanja pada na stranke.
- S obzirom na ovaj propis bilo bi najbolje da poreznici otpišu te zastarele obevaze. Ne treba zaboraviti da je 2003. menjan i sistem poreskog knjigovodstva, što još dodatno otežava razjašnjenje ovih slučajeva-objašnjava poreski stručnjak Đerđ Pap.