Beleška: 

Poreznici u Srbiji i Kanadi, ima li sličnosti?

piše: Jovanka Zlatković 

Devedesetih godina prošlog veka mnogi su odlazili iz Srbije. Zbog rata u koji nisu želeli, zbog toga što su ostali bez posla ili im se sve smučilo. Iz moje tadašnje firme veći broj mlađih tehničara je otišao u Kanadu. Povremeno su dolazili u Novi Sad. 

Iskustva iz tuđine

Tako posle više od dve decenije sretnem jednog od njih, pitam ga kako se snašao u Kanadi? Bio je smušen, kao da nije znao odakle da krene sa pričom ali ozarenog lica je počeo: „Kanada je neverovatna država! U svakom smislu"  Pitam ga ima li posao a on me na to prekide rečima: „Sada ćeš čuti kako mi je počeo biznis. Otvorio sam firmu za popravku audio uređaja i nije prošlo ni 5 dana kad eto ti na vratima firme – poreznik! "

Čudni neki poreznici!

"Čovek se odmah predstavio, rekao da je poreznik a meni se noge odsekle! Mislim se: nije valjda da sam već nešto zabrljao!? On je video da sam uplašen, osmehnuo se i rekao:  Gospodine, bez panike. Ja sam došao da se upoznamo jer ću narednih godinu dana biti vaš poreski savetnik. Vi ste početnik a moj je posao da vam pomognem u vođenju vašeg biznisa, da vas upoznam sa procedurama, rokovima i svim bitnim stvarima u vezi sa vašim obavezama prema državi..Možete me uvek pozvati ako naiđete na problem pa ćemo ga zajedno rešavati", opisao je bivši kolega svoj prvi susret sa kanadskim poreznikom.

Čudna neka država!

Zatim je široko otvorenih očiju razvukao usta u osmeh i upitao me: „Možeš li da veruješ!?“ I ne čekajući odgovor nastavio: „Kažem mu da sam pomislio da je skrivena kamera! Čoveče, dolazim iz Srbije gde bi me poreznici odmah odrali za neku glupost. A on će na to: „Gospodine, našoj državi je u interesu da vi poslujete godinama, da redovno plaćate porez a ne da vas kažnjavamo zbog svega i svačega pa da morate da zatvorite biznis i da država ostane bez prihoda za školstvo, zdravstvo, obrazovanje..Zato imamo poreznike- mentore, koji početnike u biznisu prvih godinu dana podučavaju a ne kažnjavaju", ispričao mi je biviši kolega i još uvek zadovoljan kanadski preduzetnik.

Isto kao i u Kanadi?!

Više od dve ipo decenije nakon što je moj kolega, negde tamo daleko, imao susret sa pristojnom državom, danas vas u Srbiji „obrazovani na tabloidima“ i dalje ubeđuju da i ovde postoji – pristojna država. I u prilog tome tvrde, a da i ne trepnu, da i ovde investitori dobijaju posebnu pravnu zaštitu. Da je to vladin službenik koji ih štiti od birokratskih barijera, korupcije...i tako im olakšava poslovanje. Međutim,"brzopotezno obrazovani" ne primećuju da ovde  ima i domaćih poslodavaca, malih preduzetnika koje niko ne štiti. Naprotiv! Svi im staju za vrat. Od onih koji donose propise do onih koji ih proganjaju, kažnjavaju za svašta i koješta i cede ih ko suvu drenovinu. 

Po posebnom modelu "pristojne države" koji glasi: svi su jednaki samo su neki jednakiji... Slava i hvala- Orvelu!

Otuda posebnu pravnu zaštitu dobijaju samo jednakiji. Odnosno, veliki strani investitori koje vladin službenik štiti od birokratskih zavrzlama.Kakvo dostignuće! 

Svi ostali imaju samo pravnu zaštitu što znači da su - bez zaštite. Izloženi na milost i nemilost raznim državnim poluobaveštenim i manje ili više korumpiranim službenicima. I nejasnim propisima. Za koje je utvrđena i posebna, profitabilna disciplina koja se zvanično zove: tumačenje propisa.

Zaista, kao u Kanadi!  

Dobro, nije baš isto...Slično je...zapravo... ni nalik.