Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin vodio je panel “PREDUZETNIŠTVO - IZVORIŠTE I OSNOV PROSPERITETA”koji je realizovan u četvrtak, 8. oktobra u velikoj sali Skupštine APV.

U okviru ovog panela govornici su bili istaknuti članovi, kao i gosti Unije poslodavaca Vojvodine, koji su predstavili stanje u preduzetništvu i predloge za poboljšanje kroz realne primere.

 

Dr SLAVENKO GRGUREVIĆ – direktor Unije poslodavaca Srbije govorio je, između ostalog, o projektu ’’Tvoj biznis treba Evropi’’ (razvoj malog i srednjeg preduzetništva u nedovoljno razvijenim opštinama jugoistočne Srbije). Partner na ovom projektu je Bugarska, pa je savetnik u ambasadi Bugarske u Srbiji - gospodin DETELIN DIMITROV - takođe učestvovao u panelu. 

 

NIKOLA PAVIČIĆ - počasni predsednik Upravnog odbora Joint Venture preduzeća Tarkett d.o.o. u Bačkoj Palanci, član Upravnog odbora Unije poslodavaca Vojvodine. Jedan od najuglednijih i najiskusnijih privrednika u zemlji, koji je kao predsednik i generalni direktor "Sintelona" u Bačkoj Palanci, pretvorio tu fabriku u jednog od najvećhih srpskih izvoznika.

                

U svom izlaganju NIKOLA PAVIČIĆ:je između ostalog izneo  ''Toliko smo zaokupljeni tekućim problemima, da smo zaboravili glavni cilj - KAKO NAPRAVITI BLAGOSTANJE! Siromašne zemlje još uvek tragaju za tom čarobnom formulom.

Potrebni su:
- dobra proizvodnja
- hrabri preduzetnici i mudri menadžeri
- pametna država, koja pravi dobar privredni sistem.

Ako je privredni sistem loš, a preduzetništvo dobro, država je u stanju trajnog siromaštva. Ako je sistem dobar, a preduzetništvo loše, onda država ima autsajdersku ekonomiju. 
Ko je kriv za loše stanje u zemljama zapadnog Balkana? Kod nas je odgovornost podeljena - snose je i država i preduzetništvo. U Srbiji postoji ozbiljna kriza preduzetništva... Mi smo jedino društvo koje je uništilo svoju ekonomiju i ljudski kapital. Zbog sankcija 10 godina nismo učestvovali u svetskoj razmeni, izgubili smo menadžersku elitu, zakoni su suspendovani. Nakon sankcija, dobili smo elitu preduzetnika mafijaša. Nova vlast im je omogućila da učestvuju u privatizaciji. Znamo kako se to završilo... 
Mi kao država imamo potencijal da pravimo preduzetnike, ali to uporno ne radimo. Naš sistem nije napravljen za proizvodne firme, nego za finansijski sektor. Odnos društva prema preduzetnicima kod nas je užasan! Preduzetnici su omražene ličnosti u Srbiji. Sistem je napravljen za špekulantske lobije. Tajkunska ekonomije koristi ono što joj zakon dozvoljava. 

KAKO DA DOĐEMO DO FORMULE BLAGOSTANJA??? 
Potrebno je promeniti ovaj sistem! Ne popravljati ga, već potpuno promeniti...''

 

KSENIJA VLAOVIĆ - izvršna direktorka štamparije ‘’Futura’’ Petrovaradin, predsednica Vojvođanskog udruženja preduzetnica, a od skoro i ambasadorka Dana ženskog preduzetništva za Srbiju.

                                  
Govorila je na temu: ’’Žensko preduzetništvo u EU i zemljama kandidatima - značaj obrazovanja za njegov razvoj’’. i tim povodom je rekla:


''Obrazovanje mora da podstakne razvoj preduzetničkog duha!''
''BDP jedne zemlje može se povećati za 15-45% ukoliko se poveća udeo ženskog 

preduzetništva u privrednoj strukturi.''
''Potrebno je učiniti kapital pristupačniji ženama.'' 

 

JOVAN BEARA – predsednik Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija UVRA Novi Sad i predsednik Nadzornog odbora Unije poslodavaca Vojvodine.

                     

Govorio je o proceduri otvaranja preduzetničke radnje, i to sa analizom sadašnjeg stanja, kao i predlogom skraćenja procedure otvaranje radnje umesto sadašnjih 12 dana na - 6 dana…

''Srbija je zemlja u kojoj preduzetnik najveći broj puta mora da ide na šaltere raznih institucija da bi prijavio ili platio svoje poreske obaveze.''

''Potrebno je napraviti sistem da jednom dati podatak koriste sve institucije.''

''Kada se kreće u neku reformu, retko ko analizira sve postojeće zakone koji se tiču oblasti koja se reformiše, pa da tek onda krene da menja sistem. A to je suština reforme''...

Na panelu su svoje izlaganje imale i :

MILICA JOVIČIĆ – asistent menadžera Vojvodina metal klastera. 

LJILJANA LAINOVIĆ – direktorka kompanije ’’MIT’’ Novi Sad.