TEMA BROJA:  Počelo je da se kreće...

Nešto čudno se dešava u ovoj našoj napaćenoj i birokratski komplikovanoj Srbiji, nešto normalno, a čudno jer nismo na to navikli.

Nismo navikli da vlast radi u interesu građana i privrede a upravo je to počelo da se dešava. Pojava nije masovna ali je - značajna. Za 2012. godinu.

Sadašnji ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić je prvi od ministara u novoj vladi počeo da sluša probleme privrednika i da zajedno sa njima nalazi odgovarajuća rešenja.

Još u predizbornoj kampanji pozvalo me je Udruženje zanatlija Novog Sada da prisustvujem radnom sastanku zanatlija sa Dinkićem, tada predsednikom URS-a.

Otišao sam iz znatiželje da vidim šta će nam sve obećati, ne očekujući, poučen iskustvom, da će posle izbora obećanja biti i ispunjena.

Na sastanku su zanatlije iznosile svoje primedbe i predloge. Ja sam, između ostalog, izneo problem postojanja preko 36 PARAFISKALNIH NAMETA koji pored redovnih poreskih nameta opterećuju zanatlije.

Prođoše izbori a novi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ubrzo pozva zanatlije na sastanak (02.08.2012 u Palati Srbija.) Najavljuje ukidanje fiskalnih kasa za određene kategorije zanatlija, ukidanje 136 parafiskalnih nameta, kao i usvajanje Zakona o zanatstvu i osnivanje Zanatske komore.Vrlo brzo izmenama i dopunama određenog seta zakona obećano je i urađeno.

Za 2013. godinu ostalo je da se donese Zakon o zanatstvu koji zbog svoje osetljivosti traži više vremena za realizaciju, ali verujem da se na tome intenzivno radi.

Ubrzo zatim organizovan je sastanak u UNIJI POSLODAVACA SRBIJE. Ovoga puta poslodavci su iznosili primedbe i predloge a ministar je sa svojim timom slušao i beležio, kao što je to urađeno i na sastanku sa zanatlijama. Ubrzo zatim, predlozi poslodavaca našli su se u setu privrednih zakona.

Vrhunac ovog pozitivnog pristupa, za nas, vlasnike računovodstvenih agencija i članove UVRE bio je sastanak ministra Dinkića sa vlasnicima računovodstvenih agencija odnosno sa našim Poslovnim udruženjem UVRA (Novi Sad) održan krajem oktobra. Ministar je na sastanak došao sa kompletnom rukovodećom strukturom Poreske uprave i time pokazao da uvažava profesionalne i stručne kapacitete našeg udruženja, odnosno članova UVRE.

Tema sastanka je bila Reforma poreske uprave a sastanak je održan u okviru niza sličnih aktivnosti koje je ministarstvo organizovalo u procesu prikupljanja podataka od direktnih korisnika usluga PU kako bi se stekao što potpuniji uvid u probleme ustanove koju treba reformisati.

VIŠE O OVOME I DRUGIM AKTUELNIM TEMAMA NALAZI SE U  BILTENU